štvrtok, 13. decembra 2012

Domáce gaštanové pyré

 
  V tomto období rozmýšľam viac ako inokedy nad vôňami a chuťami, ktoré mi dotvárajú tak rozsiahly pojem ako sú Vianoce. Samozrejme, že k takýmto dôležitým detailom patria aj gaštany, ktoré som s poľutovaním ešte tento rok nemala možnosť ochutnať vo vianočnom mestečku u nás na Slovensku, avšak ja som si tú nezabudnuteľnú atmosféru sviatočných trhov navodila výrobou gaštanového pyré, ktoré tu bohužiaľ nedostať tak ľahko a jeho dovoz by bol predražený. Musím sa priznať, že som mala isté obavy, či výsledok splní očakávania, ale nakoniec ich dokonca aj predčil. No nakoniec to nezostalo len pri pyré, lebo som z neho na druhý deň vytvorila ešte mousse, ale o tom niekedy inokedy.

Rozpis všetkých surovín a výrobného procesu:

410 g uvarených očistených gaštanov (asi 850 g surových gaštanov)
20 g zmäknutého masla
160 g preosiateho práškového cukru
2 PL rumu alebo rumovej arómy (stačí aróma)
1 vanilínový cukor

  Gaštany zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo v uzavretom mixéri dojemna. Pomaly primiešame maslo. Postupne pridávame cukor (odporúčam ho vmiesiť rukou), arómu a vanilínový cukor. Sformujeme nelepivú, hladkú hmotu, ktorú pre zintenzívnenie chuti zabalíme do mikroténu alebo alobalu a dáme do chladničky na minimálne 6 hodín odpočívať.
 
pozn.: z daného množstva vyjde cca 600 g gaštanového pyré
tip: ako na čistenie gaštanov - surové gaštany položené na utierke narežeme na ich užšom konci do tvaru X  pomocou zúbkovaného noža. Potom ich vhodíme do hrnca so studenou vodou (musia byť všetky zaliate vodou) a privedieme ich do varu. Následne hrniec odstavíme z ohňa a necháme 25 minút postáť pri izbovej teplote. Potom gaštany scedíme cez sitko, a ihneď ich vyklopíme na suchý plech. Pečieme ich pri 200°C asi 20-25 minút, pokiaľ nie sú všetky otvorené. Po dopečení počkáme 3-4 minúty a môžeme ich lúpať. Mne očistenie gaštanov na pyré zabralo asi 1,5 hodiny.

1 komentár:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 85 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť